2

Er jeg egentlig norsk?

    Publisert 22.06.2016 klokka 18:23 i kategorien Hjemmeside

Har du noen gang hatt følelsen av at alt du gjør er feil? Uansett hvor hardt du prøver på å gjøre det rette, så føler du at menneskene rundt deg aldri blir fornøyd. Du strekker ikke til. Ingenting er bra nok. Følelsen av å høre til et sted er like fraværende som skolemotivasjonen i russetiden. Men du vet du hører hjemme der du er, det bare føles ikke sånn. Det er så rart, er det ikke? Litt som å stå opp med feil bein, eller på feil side av sengen hver dag. Litt som å skrive med feil hånd. Eller måtte kjøre rundt i en bil med punkterte dekk for å komme seg framover. Hver dag. Hver eneste dag. Eller kanskje du bare er født i feil land med feil navn. Bare. Kanskje det landet du er født i eller oppvokst i, eller begge deler, bare ikke forstår deg. Bare. Eller kanskje de andre som er født og oppvokst i det samme landet som deg, men med et annerledes navn og en annen historie egentlig bare er født i feil land med feil navn. Bare. Jeg vet ikke. Men noe er det. Det vet jeg.  

For selv om jeg er så norsk at du kan kalle meg for Holmenkollen, brunost, fårikål, lusekofte, smalahove, Mjøsa, Galdhøpiggen, så føler jeg meg ikke alltid hjemme her. Og hver gang du tar på deg den flotte bunaden og hijaben din, så tror jeg ikke du heller alltid føler deg hjemme her. Jeg kjenner deg ikke, men jeg har en anelse. Men det er ikke fordi du ikke kler den eller passer den. Og det er heller ikke fordi jeg ikke har urnorske røtter. Det er rett og slett på grunn av det selvmotsigende norske samfunnet både du og jeg er en del av. Den eneste forskjellen er at du mottar hets og hat, der jeg får hyllest og kjærlighet. Vi er på to forskjellige plasser i den norske rangeringen av enkeltindivider. Der jeg som mann kan ytre med selv uten usakligheter på min person, er der du får hets for det samme fordi du er kvinne. Og der jeg kan poste hva jeg vil uten noen form for usakligheter fordi jeg er norsk, får du hat og rasisme for det samme fordi du har en annen etnisk bakgrunn. Der samfunnet roper ut at de med en ikke-etnisk norsk bakgrunn må ta del av vår måte å leve på for å bli akseptert, får du hat og rasisme når du gjør akkurat det samfunnet roper etter. Jeg blir flau. For selv om du har bodd her siden du var ti år og føler deg norsk, så er det tydeligvis ikke nok. Punkt to i Janteloven oppsummerer det norske samfunnet veldig fint: ''Du skal ikke tro du er like så meget som oss''. 

 

Tenk at et menneske som ikke gjør noe galt for alt i verden kan få så mye hat mot seg. Og tenk at det finnes mennesker i dette landet som føler det er sosialt akseptert å gi så mye hat mot et enkeltindivid. Da lignende hatefulle ytringer har kommer før, har jeg blitt redd. Jeg har blitt sint. Nå er jeg bare skuffet. Og flau. For det har dessverre blitt en vane. En slags norsk tradisjon. Det har på mange måter blitt en norsk kultur å hate andre mennesker over Internett. Og det er nettopp kultur disse hatefulle menneskene vil ivareta. Verne og beskytte. Og da har jeg veldig lyst til å melde meg ut av Norge, som jeg har gjorde med den norske kirke. Være fri. For selv om jeg hadde jublet om Norge scoret et viktig mål i Verdensmesterskapet i fotball, så er jeg ikke så glad i nasjonaliteter uansett. Jeg holder med Italia i årets EM, og jeg heier litt på Island. For uansett hvor vi kommer fra så er vi uansett ett. De finnes bare oss. Så vær så snill, hold kjeft og la oss være oss. Vi er jo alle sammen bare mennesker på en og samme planet. Bare. 

 

I og med jeg er en etnisk nordmann, så påberoper jeg meg retten på vegne av alle etniske nordmenn som har kommet med usaklige, hatefulle, rasistiske og hetsene kommentarer mot deg, til å si unnskyld. Vi tenkte oss ikke om. Vi angrer oss og trekker det tilbake. Du kledde den flotte bunaden, og den skreddersydde hijaben var en artig og fin variant. Stå på. Og selvfølgelig er du en av oss. (Bilde er tatt fra Dagbladet) Foto:Privat.

 

 

 

Til slutt legger jeg med teksten til ''Kunsten å være Inder'' av Karpe Diem, som var det det første jeg kom på da jeg hørte om denne saken.

Snakker vi om selvironi har jeg mer enn masse
Ser teit ut på ski og hadde bart I første klasse
Mange spådde meg en framtid som ryddegutt
Men du veit jeg bryter ut og bynt å bytte myter ut
For det er fakta at svartinga er overalt
Og VG vet at de står bak når hvem som helst er overfalt
Kommer til landet ditt, tar med seg en masse dritt
Selger hasj og kebab til barnet ditt
De bor der du bor og det begynner å bli farlig
For igår kom dattra di hjem med en som heter Ali
Han hadde BMW og den var ganske shina
Midtskill med gelé og Buffalo på beina
Du gjør det du bør og kaster han på dør
For du kan'kke se for deg dattra di gå med slør
Det er ville tilstander I Tigerstaden
Og er du bitte litt brun så er du bitte litt Bin Laden
Men jeg har lært at man må være smart, lære snart
At jeg må gi forklaringa på hvert jævla æresdrap
Og du kan si "Chico overdriver nå"
Ja og du kan si "Eeey tenk over hva du sier nå!"
Men jeg har fått nok og orker ikke mer lenger
Jeg går på fest og chicksa spør meg om B-gjengen
"Du hvorfor er du veggis, hva vet du om Al-quaida?
Jeg vet at ikke du er sånn"
Så hvorfor spør du meg da?


Født og bor I ett land du vil ha meg ut av
Pass deg, pass deg bunad blir burka!Du vil gi flyktinger vaskejobb og norsk-tester
Jeg stemmer gatas parlament og gir jo whimsical til borgemester
Stammer fra ett land med lite mat og lite klær
Der penga går til folk som har fra før gevær og militær
Har sett det sjæl, jeg lover deg det er ille der
Heldig som bor I nord, det er kaldt
Men jeg chillern her
Så ikke misforstå glad jeg bor I Norge
Men jeg er forsatt feil mann med feil navn og farge
Mange tror at Karpe Diem skaper mer vold
Og sier fler bisarre ting enn den feite karen I D12
Jeg og Magdi har en bra plan som Egon
Vi trenger bare noen gærninger som tør å være med på`n
For hvis du tør å ta liv av Carl-Ivar
Da har du mere guts og baller enn hva vi har
Du hater Chirag mer enn Chirag hater skidag
Vi er jo brødre så hvorfor lage jihad?
Så før jeg slutter la meg si enda en ting til
Drep meg for fargen min og skap en Benjamin til

 

Med vennlig hilsen
Simen.

 

2 kommentarer

Anita Eskeland

23.06.2016 kl.11:07

Takk ❤️

brunogblid

23.06.2016 kl.18:16

Takk for flotte ord. De aller fleste er nok kjent med at det alltid vil være ytterkanter. Heldigvis så husker vi (hvertfall jeg) at de aller fleste er noe annet. Takk for at du lyser litt opp, det setter vi (jeg) pris på :)

Skriv en ny kommentar

hits